Uniper hybrid battery corporate video employer branding
Interne Communicatie met Video

Vaak denk je dan aan externe (commerciële) boodschappen. Toch is video ook een krachtig middel om in te zetten voor je interne communicatie. Geen lange mails meer of op zoek door het intranet naar die ene PDF. In dit artikel vertel ik je wat video kan betekenen voor jouw interne communicatie.

Mondha Media

Waarom video inzetten voor je interne communicatie?
Zoals hierboven te lezen is, video is het meest ideale communicatiemiddel om een boodschap over te brengen. Het lezen van een lange tekst duurt bijvoorbeeld veel langer dan het vertellen en uitbeelden in een video. Medewerkers zullen daarom jouw boodschap eerder tot zich nemen. En met een leuke aansprekende video blijft de boodschap ook veel beter hangen.

Door ook je medewerkers aan het woord te laten in video’s kun je de onderlinge communicatie verbeteren en de betrokkenheid verhogen binnen je organisatie. Echte verhalen zorgen zo voor een betere en transparante werkplek.

Welke soorten video zijn er in te zetten?

Interne communicatie kan verschillende doelen hebben. Denk bijvoorbeeld aan een film over de jaarcijfers of de doelen voor het komende jaar. Een aankondiging van een bedrijfsuitje en het filmen van een sfeerverslag van dit uitje. Het filmen van een training of het onderwijzen van medewerkers. Veiligheidsinstructies helder laten zien.

Te veel voorbeelden om op te noemen dus we verdelen ze even in 4 categorieën:

  • Informeren van je medewerkers. Bijvoorbeeld met animatie en How-to video’s
  • Motiveren, kan door interviews met medewerkers of uitleg video’s te maken
  • Verbeteren van de binding met je organisatie door persoonlijke portretten, aftermovie of moodfilm
  • Betrekken van je personeel door reportages of webinars

Hoe ga je aan de slag?

Interne video’s benader je hetzelfde als externe videoproducties. Daarbij is het belangrijk te starten met de basis: Welke doel heb je en wie is je doelgroep?

De strategie

De strategie is de basis. Hierin neem je op wat je wilt vertellen, aan wie en in welk format. Je kijkt vervolgens wat wel en wat niet werkt en pas de strategie aan. Doe dit met open communicatie met je medewerkers. Dit zal de betrokkenheid ten goede komen en je zult met gemak vrijwilligers vinden die op camera willen voor je nieuwe video’s.

Techniek

Naast de inhoud is het ook belangrijk dat je video’s technisch op orde zijn. Zorg dus voor goed beeld en geluid. Ook pas je je huisstijl toe bij elke video zodat je content herkenbaar is. In het ideale geval creëer je diverse video formats die passen bij je huisstijl (of een variatie erop) en de categorie. Denk bijvoorbeeld aan herkenbare intro animaties, naamtitels en montage stijl.

Planning

De planning is een onderdeel van de strategie en ook erg belangrijk. Door het maken van een contentkalender weet iedereen waar die aan toe is. Je kan ruim op tijd nadenken over video’s welke je wilt maken en wie je in de video’s aan het woord wilt laten. En als je op vaste tijden publiceert weten je medewerkers ook wanneer ze weer een video kunnen bekijken. De beste momenten zullen ook weer getest moeten worden waarna je ze eventueel kunt aanpassen.

Last-minute video’s kunnen ook altijd nog voorkomen. Door de strategie en techniek op orde te hebben kun je ook hier goede video’s produceren.

Aan de slag!

Nu kun je aan de slag met video’s voor je interne communicatie. Ga brainstormen over onderwerpen. Doe research op de werkvloer, vraag je personeel ook eens om ideeën. En zorg dat iedereen er plezier aan beleeft, zowel bij het maken als het kijken van de video’s.

Wil je dat we met je mee komen brainstormen of je technisch partner worden? Neem contact op met ons.

Onze nieuwste blogberichten

Sebastiaan van Hamond

Wat is jouw onderscheidend vermogen?

In een vorige blog draaide het om de identiteit, het DNA, van je merk. Een andere belangrijke vraag om te beantwoorden is wat jouw bedrijf onderscheidend maakt? Want, weet jij eigenlijk waarom mensen je product kopen, je dienst afnemen of met je samenwerken? Wat zijn je USP’s?

Onze beeldverhalen

Video strategie. Heb je dat nodig?

Een strategie klinkt misschien wat ingewikkeld. Gelukkig valt dit reuze mee. Een goede video strategie zorgt er juist voor dat we veel effectiever te werk gaan. Een goede strategie begint met het stellen van de juiste vragen. Waarom de strategie een must is, leggen we je graag uit in dit artikel.

Uniper hybrid battery corporate video employer branding

Interne Communicatie met Video

Er zijn diverse onderzoeken waaruit blijkt dat mensen liever een video bekijken dan een tekst, email of webartikel lezen. Hoe jonger de persoon hoe meer interesse in video.