Je kan er tegenwoordig niet meer omheen, overal zie je het gebruik van video toenemen. Er verschijnen meer schermen in winkels en ook online vliegen de video’s je om de oren. De kracht van video zit hem niet in het lukraak schieten en online gooien. De kracht zit hem juist in het voorwerk, dus nog voordat er een camera aangeraakt is. Hoe ga je dan te werk?

Waarom wil je een video laten maken?

Voordat je aan de slag gaat is het goed om te kijken waarom je de video nodig hebt. Soms wil je iets verkopen, bijvoorbeeld je producten of diensten. Je wilt personeel werven of juist je kennis delen. Wat je doel ook is, men wil graag eerst weten met wie ze te maken hebben voordat ze tot actie overgaan. Hoe doe je dat?

Wat voor soort video?

In de basis zijn er 3 type videos die goed in te zetten zijn voor je onderneming: WHY, WHO, TRUST. Soms ook Know, Like, Trust genoemd.

Er zijn dus video’s die laten zien waarom men zaken met je zou moeten doen. De WHY (Know) video’s. Hierin laat je zien dat je kennis van zaken hebt. De WHO (Like) video’s zijn er om de kijker kennis te laten maken met jou en de mensen uit je organisatie. Op deze manier leren ze jou en je organisatie kennen en gaan ze je leuk vinden (of niet natuurlijk). TRUST videos zijn om vertrouwen te kweken. Dit doe je niet door zelf te gaan vertellen hoe geweldig je bent. Je kan beter je klanten aan het woord laten in testimonials of review video’s.

Zorg dat je video professioneel oogt

Je wilt toch overkomen als professional? Zorg er daarom voor dat je goed voor de dag komt in je video. Dit bereik je door goed te weten wat je doet qua techniek. Goed geluid is belangrijk om goed verstaanbaar te zijn. Helaas zien we nog steeds video’s gedeeld worden welke bijvoorbeeld in de wind of in een productiehal met veel achtergrond geluid opgenomen zijn. Gebruik bij voorkeur niet de ingebouwde microfoon van je camera. Zorg voor een goede dasspeld, lavalier, microfoon of richtmicrofoon. Liefst met een harige hamster, cavia of kat eromheen. Deze pluizen hebben vreemde bijnamen, in het engels heten ze vaak deadcat.

Ook goed beeld is belangrijk. Zet je camera bijvoorbeeld op statief of gebruik een gimbal (stabilisator). Zorg voor een of meerdere lampen. Let goed wat er op de achtergrond in beeld is. Als je dit doet zal je video al stukker professioneler ogen.

En als laatste, zorg dat je een klik hebt met de filmmaker. Hoe meer jij op je gemak bent bij de samenwerking hoe beter dit overkomt op beeld. En dat draagt weer bij aan het gevoel dat de video bij de kijker opwekt.

Heb je nog vragen over het maken van een video? Laat het ons weten via info@mondhamedia.nl of via de Contact pagina.