Je kan er tegenwoordig niet meer omheen, overal zie je het gebruik van video toenemen. Er verschijnen meer schermen in winkels en ook online vliegen de video’s je om de oren. De kracht van video zit hem niet in het lukraak schieten en online gooien. De kracht zit hem juist in het voorwerk, dus nog voordat er een camera aangeraakt is. Hoe ga je dan te werk?

Waarom wil je een video laten maken?

Voordat je aan de slag gaat is het goed om te kijken waarom je de video of video’s nodig hebt. Soms wil je iets verkopen, bijvoorbeeld je producten of diensten. Je hebt misschien nieuw personeel nodig. Wil je meer en betere leads? Hogere conversie of klanttevredenheid? Wat je doel ook is, de kijker wil graag eerst weten met wie ze te maken hebben voordat ze tot actie overgaan. Daarom is het belangrijk het juiste gevoel over te brengen in je films.

Wat voor soort video?

Wij gebruiken een aantal marketing modellen om een heldere strategie te maken. Bijvoorbeeld het 3H model van Google (Lees ons blog hierover). Dit model bestaat uit 3 lagen, de Hero, Hub en Help laag. Voor het creëren van het juiste gevoel bij je onderneming zijn er in de basis 3 type films te maken: WHY, WHO, TRUST.

WHY films. Hierin laat je zien dat je kennis van zaken hebt, jij bent namelijk de expert. Je kan tips geven met How to video’s of je kennis delen.

WHO films zijn er om de kijker kennis te laten maken met jou en de mensen uit je organisatie. Laat hierin de menselijke kant van je organisatie zien of stap zelf voor de camera. Zo geef je je organisatie een gezicht, wat zorgt voor herkenbaarheid. De kijker wil graag weten met wie ze zaken doet.

TRUST films zijn om vertrouwen te kweken. Vertrouwen wekken bij de kijker bereik je door bestaande klanten, partners of personeel aan het woord te laten. Dit kan goed met testimonial films of beeldportretten. Laat ze vertellen hoe de samenwerking gaat. Durf bijvoorbeeld ook te vertellen over projecten die minder goed verliepen en hoe je ze tot een goed eind hebt gebracht. Kwetsbaarheid is een van de krachtigste vormen om verhalen mee te vertellen (zie Brené Brown).

Bij al deze films is het belangrijk dat ze authentiek overkomen en je niet aankomt met: “Wij van WC Eend raden WC Eend aan”, een veelgebruikt voorbeeld in de marketing. Dus niet teveel sales, maar wel echte verhalen vertellen.

Zorg dat je video professioneel oogt

Je wilt toch overkomen als professional? Zorg er daarom voor dat je goed voor de dag komt in je video. Dit bereik je door goed te weten wat je doet qua techniek.

Goed geluid is belangrijk om goed verstaanbaar te zijn. Helaas zien we nog steeds video’s gedeeld worden welke bijvoorbeeld in de wind of in een productiehal met veel achtergrond geluid opgenomen zijn. Gebruik bij voorkeur niet de ingebouwde microfoon van je camera. Zorg voor een goede dasspeld, lavalier, microfoon of richtmicrofoon. Liefst met een harige hamster, cavia of kat eromheen. Ja, deze pluizen hebben vreemde bijnamen, in het engels heten ze vaak deadcat. Wij beschikken over diverse microfoons en geluidsmensen zodat je altijd goed klinkt.

Ook goed beeld is belangrijk. Zet je camera bijvoorbeeld op statief of gebruik een gimbal (stabilisator). Zorg voor een of meerdere lampen. Let goed wat er op de achtergrond in beeld is. Als je dit doet zal je video al een stuk professioneler ogen. Wij beschikken over professionele apparatuur dus je hoeft er niet over na te denken.

En als laatste, zorg dat je een klik hebt met de filmmaker. Hoe meer jij op je gemak bent bij de samenwerking hoe beter dit overkomt op beeld. En dat draagt weer bij aan het gevoel dat de video bij de kijker opwekt.

Met deze tips kun je zelf aan de slag. Wil je dat we je advies geven en de techniek verzorgen? Laat het ons weten via info@mondhamedia.nl of via de Contact pagina.